Petja Zorec je del novega vala slovenskih modnih oblikovalcev, ki delujejo znotraj društva za neodvisno modo, umetnost in oblikovanje imenovanega Squat. Leta 2013 je zaključila podiplomski študij Oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, kjer trenutno deluje kot asistentka pri oblikovalskih predmetih. Med študijem se je izobraževala tudi na oblikovalski šoli Designskolen Kolding na Danskem.

 

Kot posameznica ekipe Squat redno predstavlja svoje moške kolekcije na Ljubljanskem tednu mode in drugod po Evropi (Zagreb, London, Maastricht). Za svoja dela je prejela študentsko Prešernovo nagrado, nagrado Republike Slovenije za trajnostni razvoj, nagrado Perspektivni na Mesecu oblikovanja, nagrado za Posebne dosežke (Naravoslovnotehniška fakulteta), nagrado za Najboljši stajling (Trendi), prvo nagrado na mednarodnem natečaju Design (Dis)Ability za oblikovanje pelerine za hendikepirane osebe in kot članica Young@Squat nagrado Trend za presežke na področju modnega oblikovanja v Sloveniji.

 

Kot kostumografinja je sodelovala pri projektu BiTeater (Ona: Jean Genet) in asistentka kostumografije pri predstavi Sen 59 (Tibor Hrs Pandur).

 

Trenutno sodeluje na mnogih slovenskih in mednarodnih oblikovalskih projektih in zaključuje oblikovanje uniform za slovenski filharmonični zbor.